söndag 16 maj 2010

Gomoperation - Operationsdagen



Kl 06:30 kom personalen in för att sätta ny Emla-salva. Sedan fick vi sova till 7:15, då kom de igen för att hjälpa till med dubbelduschningen (en gång till). Micke kom och vi bar ner Oskar till sövning och operation 7:50. Micke var med vid sövningen. Först hade de försökt sätta infarter, men igen så gjorde det ont och krånglade, så de avbröt och beslöt att söva med gas i mask istället för via infart. Det gick bra det med. Sedan kom Micke upp och vi började VÄNTA. Hjälp vad vi väntade den här gången.

Efter en timme tyckte vi att de borde börja vara klara, och att telefonen nog skulle ringa snart. Det skulle dröja till strax före 11 innan de ringde. Då meddelade de att allt hade gått bra, och att nu skulle de bara sätta in rör i öronen också, så om 15-20 min skulle vi få träffa honom på uppvaket. Operationen med gom och öron-rör tog alltså ungefär 3 timmar.

Innan operationen varnade kirurgen för att det skulle kunna bli en glipa kvar så att det läcker upp mat i näsan trots operationen, och att det fixas vid käkoperationen i så fall. När vi satt och väntade i väntrummet utanför uppvaket kom kirurgerna (Erik och Petra) om berättade att det hade gått bra, hela gommen hade kunnat slutas och han hade inte blött särskilt mycket. Det hade funnits mycket vatten bakom trumhinnorna, så förmodligen kommer det att bli stor skillnad på hur han hör nu.

Sedan dröjde det bara någon minut tills vi fick gå in till Oskar. Då hade han precis vaknat lite och hostat till, så det hade sprutat blod i sängen och på nattskjortan. Narkosläkaren snodde runt och fixade och städade och gav en extrados morfin så att han skulle 'coola ner sig lite'. Det gjorde han, och somnade om. Han vaknade till och gnydde efter en kvart, då fick vi ta upp honom och ha honom i famnen (då blev han lugn). Sedan sov han i famnen i princip under de fyra timmar som vi måste vara kvar på uppvaket. Fyra timmar gäller vid gomoperationer så att man ser att de inte svullnar i munnen. Vi gick och åt lunch i skift. Våra tröjor var lite blodfläckiga sedan (ett tips om någon läser detta inför en gomoperation: ta en mjuk och tvättbar tröja utan vassa knappar och dragkedjor).

Innan vi fick gå upp till avdelningen monterades armskenor. Den här gången av en annan typ än vid läppoperationen, de var inte så hygieniska. De nya kändes däremot lite udda. Först en lång trikåtub som träddes på armen, sedan wellpapp (sådan som man slår in glas och porslin med i presentaffärer) med trikåtuben krängd över från båda hållen.

Uppe på avdelningen då blev vi ganska direkt erbjudna dricka och isglass (Piggelin) till Oskar. Vi fick besök av två clowner, och trots att han var jättenyvaken och trött tittade han på såpbubblorna och lyssnade på pinglorna som de spelade med.
Oskar gapade och försökte dricka och äta glass, och det gick bra tills han skulle svälja, då blev han ledsen för det gjorde ont. Troligtvis både pga gommen och pga irritation i svalget efter intubering.

Det blöder en del ur näsan och det är besvärligt med droppslangarna som gör att man sitter fast och inte kan snurra runt som man vill. Infarter med kranar på händer och fötter gör nog inte ont, men de är ju så roliga att dra i. Därför blir de snabbt inlindade i gasväv, så han ser ut som en liten mumie.

Det gick att få kika i gommen vid något tillfälle och jag blev helt paff. Den såg ut som en vanlig gom, fast med vita trådar i. Jag hade nog trott att det skulle vara mer svullet och blodigt, och inte så likt en vanlig gom. Det var häftigt!

Vi fick in en lista för att logga vätska. Viktigt att få i sig vätska, Oskar som väger 11 kg skulle få i sig drygt 800 ml. Tills det gick att se att det fungerade fick han ha kvar droppet. Under dagen fick han kanske i sig 25 ml välling. Första dagen var det mycket sovande. Skönt.

Vid 21 fick han mer smärtstillande (paracetamol) i dropp (praktiskt, då behöver man inte vakna). Sedan sov han faktiskt ganska bra på natten, vaknade vid 2 och försökte äta lite välling men det gick trögt. Det kom ett litet leende, det var mysigt att se.

Gomoperationen - kvällen innan


Operationen var planerad till den 12 maj. (Den blev flyttad till 10:e, sedan tillbaka till 12:e). Vi skulle ringa på kvällen den 11, efter kl 17 för att få veta när vi skulle åka in. Det enda vi hade fått veta var att vi inte skulle vara första operation den 12 den här gången, så vi skulle inte behöva åka in kvällen innan. Jag hann aldrig ringa den 11, de ringde från KI och undrade vad vi hade fått för besked om operationstid. Mjaha. Vi skulle ändå opereras som etta, så vi skulle in på kvällen. Helst till kl 19. Det blev lite svårt, men vi hade tack och lov engagerat barnvakt för 6- och 8-åringarna så att de skulle sova hos mormor och morfar ifall vi skulle behöva åka väldigt tidigt på onsdagen, då hade det blivit lite struligt med lämning på skola osv.

Så det var bara att snabbt packa iordning: lite nya kläder till Oskar (med knäppning fram för att undvika dra saker över nyopererad mun, blöjor, välling (eftersom vi har kört välling på tetra, och vi inte var säkra på att han skulle ta pulver som de har på avdelningen (bra tänkt, så var det)), sovkläder, extra kläder och necessär till mig som skulle sova kvar. Micke åkte hem till de stora på nätterna, så han kunde senare ta med det som missats: deo, shampoo och balsam, och mer extrakläder.

När vi kom in fick vi sätta Emla-salva direkt på händer och fötter. Medan den verkade i en timme skulle Oskar dubbelduscha och tvättas med anticeptisk tvål två gånger. Sedan skulle infarterna sättas. Det gick inte så bra, kärlen var tunna och svåra att hitta, så de gav upp och överlämnade uppdraget till narkospersonalen att fixa på morgonen. Oskar var jätteledsen och upprörd, och somnade på en välling direkt.

Från midnatt var det vällingsförbud med tanke på narkosen, så halv tolv försökte jag mata en sovande kille. Det gick i alla fall lite. Vid 03:40 vaknade han, och kunde inte somna om utan välling, inte förrän 5:30. Puh. Vi hade nog behövt sova, båda två.

lördag 15 maj 2010

Gomoperation

Klart. Se andra bloggen tills vidare. Knaggelbacken.blogspot.com

söndag 9 maj 2010

Bilder

Så här såg Oskar ut när han var 2 månader...
... och så här när han var 6 månader...

... och så här utvecklades läpp- och näsoperationen under 4 månader...
... och så här ser han ut nu, bilden är från i april 2010, han är 1 år och några veckor.

Inskrivna för gomoperation

Oskar i Emmas knä i januari 2010.
Den kluvna gommen syns lite.

Den 22 april var vi på KI på inskrivning inför gomoperationen. Vi träffade kirurgen och narkosläkaren. Kirurgen berättade vad det är som ska göras, och det var lite bra. Jag har inte fattat hur det ska gå till att få ihop en gom utan att det är en transplantation. Men nu vet vi det. Oskars gom är kluven från gomseglet (gomspenen) fram till käkbenet där framtänderna sitter. Käken är också kluven framifrån, men det sitter ihop lite grand. Spalten är ca 1 cm bred. Nu när vi var på inskrivningen var kirurgen nöjd med hur den såg ut, det skulle inte vara några problem att fixa i och med att den inte är så bred. För ett halvår sedan var de lite oroliga för att den var så bred... Men det är ju tur att de kan ändra sig, eller om det är så att spalten har gått ihop lite.
Jag hittade en video där en kirurg förklarar operationen här, och det är ungefär som kirurgen på KI har berättat. Man lägger snitt längs käkbenet och lossar slemhinnan från benet i gommen på båda sidorna. Sedan skjuter man ihop slemhinnorna och syr ihop i tre lager. Det blir ju en glipa i snittet, men den ska läka underifrån. Tidigare har de förklarat att man kan sträcka slemhinnan, och det kanske är så, så att gliporna inte blir så stora som spalten är. Just nu är jag mest orolig för hur de där gliporna ska läka och hur mycket det kommer att svida där.
En lite underlig bild av Oskar som busar med morfar.
Här ser man ända upp i näsan.